- Adhd
- Autism
- Beroende
- Bipolär sjukdom
- Depression och nedstämdhet
- Dysmorfofobi (BDD)
- Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS)
- Psykos
- Självmordstankar
- Självskadebeteende
- Tourettes syndrom och andra ticssyndrom
- Trichotillomani och dermatillomani
- Trotssyndrom
- Tvångssyndrom (OCD)
- Ångesttillstånd
- Ätstörningar
- Andra svårigheter
- Diagnoser
- Trotssyndrom
- Befintlig sida: Trotssyndrom – vad händer på BUP?
Trotssyndrom – vad händer på BUP?
Du eller dina föräldrar tar först kontakt med oss och berättar kortfattat vad du behöver hjälp med. Efter det blir ni kallade till en bedömning.
En bedömning innebär att du och dina föräldrar får komma till BUP och berätta om bråken och utbrotten för en behandlare.
För att vi ska förstå bättre, behöver vi ta reda på hur både du och hur dina föräldrar upplever det, vad som skapar stress hemma och i skolan, vad som kan trigga ilskeutbrotten och i vilka situationer det blir svårare.
Ofta får du och dina föräldrar fylla i formulär och svara på många frågor, till exempel om hur du mår och vad du och dina föräldrar brukar göra när det blir bråk och konflikter.
Så behandlas trotssyndrom
Den behandling som brukar rekommenderas för barn mellan 3 och 12 år är så kallad föräldraträning. Den går ut på att föräldrarna får lära sig vad de kan göra och säga för att relationen till barnet ska bli bättre, och för att förhindra bråk och utbrott. De får också lära sig hur de ska göra för att lugna ner svåra situationer, så att det blir lättare att prata och hitta lösningar.
Ibland kan du som barn också behöva lära dig hur du kan göra för att bli mindre arg, och för att slippa säga och göra saker som du sedan ångrar. Du kan till exempel få träna dig på att kunna lugna ner dig när du är arg. Du får också hjälp med att hitta smartare lösningar på det problem som du har, och som du kan vara nöjd med efteråt.
För tonåringar rekommenderar vi att både föräldrar och barn deltar i behandlingen. Det finns olika behandlingsprogram som har visat sig fungera bra.
Oavsett hur gammal du är, handlar behandlingen av trotssyndrom om att förbättra relationen mellan dig som barn och dina föräldrar, men också om att minska utbrotten och konflikterna. När er relation är bättre blir det lättare att prata med, lyssna på och förstå varandra, och då blir det mindre bråk. Det är också lättare att hitta lösningar som blir bra för alla i familjen.
I behandlingen får både barn och föräldrar träna på att klara av saker och hantera situationer. Ofta ingår det också hemuppgifter i behandlingen där ni får träna på ett beteende mellan besöken på BUP.
2024-04-23