Anna Krylborn

”Att göra PTP på BUP är jätteroligt”

Det menar Anna Krylborn, som är nyutexaminerad psykolog och gör sin PTP-tjänstgöring på BUP:s mottagning för könsinkongruens och könsdysfori, KID.

I januari blev Anna klar med sin psykologutbildning efter flera års studier i Uppsala. Ett starkt intresse för frågor kring hbtqi var det som gjorde att hon kontaktade BUP:s KID-mottagning när det var dags att göra PTP (praktisk tjänstgöring för psykologer).

– Jag ville gärna göra min PTP i Stockholm och helst inom ett område som rör hbtqi. Under psykologprogrammet var jag styrelseledamot i en ideell förening som jobbar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Det engagemanget gjorde att jag började fundera kring hur psykisk ohälsa kan påverkas av sexualitet och identitet, och vice versa.

Fick idén på en konferens

Det var på en psykologstudentkonferens i slutet av utbildningen som Anna fick tanken på att göra sin PTP på KID-mottagningen.

– KID-mottagningen hade en föreläsning på konferensen, och då tänkte jag på en gång att ”det är här jag ska göra min PTP”.

När Annas intresse var väckt för KID-mottagningen kontaktade hon studierektorn för PTP-programmet inom BUP Stockholm, som hjälpte henne vidare i kontakterna med mottagningen. Anna känner nu att hon har hamnat helt rätt, och hon stormtrivs både med arbetsuppgifter och kollegor.

– Jag började min PTP i februari 2024 och kände att jag snabbt fick konkreta arbetsuppgifter och kom in i arbetsgemenskapen med kollegor. Att göra PTP på BUP är jätteroligt!

”Jag får praktisera det som jag har lärt mig”

Anna tycker att PTP-tjänstgöringen ger henne möjlighet att konkret få ”träna” på det som hon har lärt sig under utbildningen.

– I början fick jag auskultera och gå bredvid en kollega, men redan efter några veckor fick jag börja ta nybesök ensam. Med tiden fick jag också börja hantera patientkontakter helt på egen hand men självklart med stöd av en handledare. Vad som också är positivt är att jag har fått stora möjligheter att även auskultera andra yrkesgrupper, som sjuksköterska, läkare och kurator. Det ger en fördjupad kunskap.

”Här får jag vara lekfull och kreativ”

Att få lära sig mer om samverkan kring ett barn i form av kontakter med vårdnadshavare, skola och socialtjänst är något som Anna uppskattar med sin PTP. Men också möjligheten att få vara lekfull och kreativ.

– Till exempel kan jag låta barnen illustrera sina känslor genom att rita på whiteboardtavlan. Jag tycker att det finns en större kreativ frihet i att jobba med barn jämfört med vuxna, och på så sätt blir det lättare att skapa allians med dem. Genom att vara lite lekfull och rolig kan man avdramatisera det som känns svårt och jobbigt. Det tror jag är hjälpsamt för patienterna.

Föreläsningar och studiebesök

PTP-perioden, som löper på ett år, görs inom ramen för BUP:s PTP-program där det ingår olika typer av fortbildning. Det är något som Anna värdesätter.

– Till exempel har vi PTP-psykologer fått gå på föreläsningar som handlar om självskada hos unga och om småbarnspsykologi. Det är också roligt att i sådana sammanhang få träffa PTP-psykologer inom andra delar av BUP. Jag har även varit på studiebesök på andra BUP-enheter och i helt andra verksamheter, som exempelvis Sis, vuxenpsykiatri och andra mottagningar som jag tycker är spännande.

Givande kontakt med patienterna

Anna ler när hon tänker på vissa patientmöten och på glädjen när vårdnadshavare säger till henne ”jag märker att kontakten med dig gör gott för mitt barn”. Hon berättar att det är givande att se resultaten från olika insatser och att barnen mår bättre.

– Jag känner att jag har gjort rätt yrkesval. Från början tänkte jag bli lärare men landade i att det inte var riktigt rätt för mig. Jag har länge velat jobba med barn och unga och få vara en trygg vuxen för dem, och det känner jag att jag får vara här som PTP-psykolog på BUP.

Foto: Privat bild på Anna Krylborn

Läs mer om ptp-tjänstgöring

Publicerad 2024-08-26