Flicka och vårdpersonal i samtal

Bra diagnostik och korrekt behandling är avgörande vid depression

Behandling av läkemedel vid depression kan vara livsavgörande för vissa patienter. Det menar Pär Höglund, som är överläkare på BUP Brommaplan och disputerad inom farmakologi. I sin vardag behandlar han många patienter med depression. Vi ställde några frågor till honom.

Hur vanligt är depression bland barn och unga?
Ungefär en procent av barn, både killar och tjejer, har depression. När puberteten sätter i gång visar befolkningsstudier att ungefär fem till sex procent har eller har haft depression de senaste 12 månaderna och att det är två till tre gånger vanligare hos flickor än hos pojkar.  

Hur allvarligt är det att ha depression?
Hälften av de barn och ungdomar som får depression blir spontant bättre inom sex månader. För övriga är det mycket viktigt att få rätt behandling. Depression som varar över ett år kan påverka vuxenlivet negativt genom bland annat ökad risk för självmordsförsök och andra psykiska sjukdomar, men det finns också risk för att hamna i långtidsarbetslöshet senare i livet. Kortare och lindrigare depression har i stort sett ingen av dessa negativa effekter.

Vad är viktigast att tänka på när en ungdom med depressionssymtom kommer till mottagningen?
När vi träffar en patient som har en medelsvår till djup depression ser vi alltid till helheten och väger in hur situationen kring patienten ser ut. Vilka faktorer som påverkar depressionen, hur miljön runt omkring ser ut, hur vardagen fungerar i skolan och i hemmet, Vi tittar också på om det finns personer i närheten som kan ge stöd, till exempel familj och nära vänner. Utifrån den ungas situation lägger vi sedan upp en behandling som passar bäst för just den personen. Vi vill ge rätt behandling i rätt ordning. Lindrig depression behandlas bäst med riktad utbildningsinsats om depression och medelsvår depression med KBT. Svår depression kräver alltid läkemedel, då tillståndet är allvarligt och kräver snabba insatser. I vissa fall kan även elektrokonvulsiv behandling, ECT, behövas för att häva det akuta tillståndet.

Är det vanligt att ni inleder med läkemedelsbehandling tidigt?
Nej, vi börjar oftast med olika typer av psykologisk behandling innan det kan bli aktuellt med läkemedel. Men om en patient befinner sig i en långvarig och djup depression behöver vi ibland snabbt komma i gång med medicinering. Det kan också vara en förutsättning för att patienten ska kunna ta emot övrig behandling.

I vilket skede kommer den unga till barn- och ungdomspsykiatrin?
Många av de patienter som jag träffar har först fått psykologisk behandling på en vårdcentral men sedan blivit remitterade till oss inom den specialiserade barnpsykiatrin då vårdcentralen bedömt att patienten behöver mer specialiserad hjälp. Inom barn- och ungdomspsykiatrin behandlar vi medel till svår depression. Det ser väldigt olika ut vilken behandling vi ger beroende på problematiken kring patienten. En del av de patienter som jag träffar kommer till oss efter att först ha varit i kontakt med BUP:s akutenhet, och där är behovet av snabb hjälp också mer akut.

Hur fungerar läkemedelsbehandling för depression?
Vid obehandlad depression påverkas hjärnan negativt och delar av hjärnan minskar i storlek, till exempel hippocampus. Antidepressiva läkemedel kan hjälpa till att förändra långvariga negativa tankemönster och negativ stress. Oftast brukar man kunna notera en viss förbättring redan efter några veckor. Hjärnstudier indikerar också att cellnybildning sker och att de delar av hjärnan som minskat växer till.

Vilka förändringar kan man se?
Föräldrar märker att grundläggande saker börjar fungera bättre. Det är saker som att sköta hygienen och ett ökat intresse för omgivningen, att orka och vilja göra mer aktiviteter. Att skolan fungerar är annars det bästa måttet på att patienten börjar må bättre.

Finns det några negativa effekter med att använda läkemedel mot depression?
Nej, det skulle jag inte säga generellt. Att gå med obehandlad depression under lång tid är inte bra. Det är viktigt att behandla snabbt och förkorta depressionsepisoden i unga år, det ökar prognosen för ett fungerande liv på lång sikt och minskar risken att insjukna i vuxen ålder.

Vilka följder kan det bli om patienten avstår från läkemedel?
Risken för suicid ökar. Stressen på hjärnan gör också att bestående skador på hjärnan kan utvecklas.  

Vad utlöser depression?
Föräldrar/släktingar med depression är en riskfaktor. Långvarig stress är en utlösande faktor. Därför är det viktigt att minska stressituationer så långt det är möjligt. Stressande situationer kan till exempel vara föräldrakonflikter, mobbing eller skolsituationer som inte fungerar för det enskilda barnet.

Vilka tecken ska man vara uppmärksam på?
Depression påverkar sättet att tänka. Personen får negativa tankar, tappar lusten att göra saker och blir självkritisk. Kroppen förlorar energi och lust. Att dra sig undan och slutar med sådant man i vanliga fall tycker om att göra är ett tydligt tecken. En del börjar tänka på självmord och då är det viktigt att söka hjälp så fort som möjligt.

Kan negativ stress och tankemönster ändras utan läkemedel?
Ja, där är KBT hjälpsamt, men vid svårare och mer långvarig depression är det läkemedel som gäller.

Finns det några risker?
De läkemedel som vi skriver ut är inte vanebildande och vi följer upp användningen regelbundet. Vi skriver ut läkemedel med försiktighet, och de flesta patienter behöver läkemedel under en begränsad period. Risken att inte ta antidepressiva läkemedel är högre än att avstå från behandlingen. Det läkemedel som i första hand används för depression på ungdomar, Fluoxetin, brukar vara relativt lätt att trappa ut. 

Har förskrivning av läkemedel mot depression ökat bland unga i Sverige?
Eftersom stigmat kring psykisk ohälsa har minskat och fler söker vård har förskrivningen ökat. Fler vårdgivare behandlar också unga idag, till exempel har primärvården ett utökat uppdrag att behandla barn och unga med psykiska tillstånd. Ökningen gör att fler får psykologisk hjälp och läkemedelsbehandling.

Ska man alltid kontakta BUP?
Vid allvarlig depression med suicidrisk ska man alltid höra av sig till BUP. Om du har lättare eller medelsvåra psykiska besvär, som sömnproblem eller mild till måttlig ångest eller depression finns det fler ställen som kan hjälpa. Vänd dig i första hand till din vårdcentral.

Har du några andra reflektioner utifrån din långa erfarenhet som läkare?
Jag har träffat flera patienter som har befunnit sig i djupa depressioner och inte blivit hjälpta av enbart samtalsbehandling, men där en tids läkemedelsbehandling har hjälpt så pass mycket att de har kunnat återgå till en tillvaro med fungerande skolgång och ett bra liv i övrigt. Ett viktigt budskap är att inte låta symtom på stress och depression gå för långt. Sök hjälp i tid.

När ska du kontakta BUP?

Depression och nedstämdhet (bup.se)

Publicerad 2024-07-21