För dig som vill läsa mer
Läs om händelser som påverkar oss i Sverige – från Lilla Krisinfo
Många barn är oroliga för det som händer i världen just nu. Det är vanligt och lätt att förstå att vi blir oroliga när det händer otäcka saker. Till och med när vi är med om samma händelse kan vi känna oss och må olika, helt enkelt därför att vi människor är olika.
För en del märks oron genom att de lätt blir arga, att de har svårt att koncentrera sig eller att de får ont i kroppen. Men det är också vanligt att inte bekymra sig så mycket. Alla reagerar på olika sätt och det är helt okej.
Det är bra att ha vuxna som man litar på omkring sig, när det händer svåra saker i ens omvärld. Det kan vara dina föräldrar, din fotbollstränare, en lärare eller någon annan vuxen som du känner att du kan prata med. Ofta räcker det med att de vuxna finns nära. Att de är där och finns till hands när du behöver dem. Det kan också vara hjälpsamt att prata med vuxna, och att dela sina tankar och upplevelser av det som händer i omvärlden just nu. Kom ihåg att du bestämmer själv när det passar dig att prata.
Låt de vuxna berätta vad som händer. Ställ frågor, och fråga igen om du inte förstår.
Många får sin information på nätet och från kompisar. Tänk på att all information på nätet inte stämmer. Om du känner att du blir rädd eller orolig, lägg bort mobilen för en stund, ta en paus och gör något som du tycker om. Prata med en vuxen om du hör eller ser något som gör dig rädd eller orolig.
Prata gärna med någon vuxen om vad du och ni kan göra för att hjälpa till. Att få bidra och vara ett stöd för andra kan ofta kännas bra i svåra situationer. Det kan till exempel handla om att samla in leksaker, kläder eller något annat som behövs och ge till en hjälporganisation, eller att på olika sätt samla in pengar för att ge stöd till drabbade personer.
Det kan ibland vara svårt att känna att det kommer att bli bättre framöver. Därför är det bra att prata med vuxna och få en förståelse för att världen kan vara både bra och dålig samtidigt, trots det som sker. Det är också bra att känna till att när något otäckt sker i världen är det många organisationer och människor som arbetar aktivt med att göra saker bättre.
Det kommer inte alltid att vara så här.
Tveka inte att ta kontakt med vården eller med din behandlare om du har frågor eller funderingar!
Texten är framtagen i samarbete mellan SLSO Psykiatri och Regionalt kunskapscentrum kris- och katastrofpsykologi (RKK).