- Vårt uppdrag
- Samarbeten och samverkan
- Forskning och utveckling
- Nyheter
- Nyhetsbrev
- Informationsmaterial
- Media
- Jobba hos oss
- Om webbplatsen
- Om oss
- Forskning och utveckling
- Delta i studier
- Befintlig sida: IKBT för barn och ungdomar med tvångssyn...
IKBT för barn och ungdomar med tvångssyndrom och autism
Just nu genomför vi en studie där vi testar två olika internetbehandlingar mot tvångssyndrom för barn och ungdomar som också har autism. Du kan vara med i studien oavsett var i landet du bor. Deltagarna i studien lottas till en av två olika behandlingar som baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT) med behandlarstöd via internet under tolv veckor.
Många barn och ungdomar med autism har också tvångssyndrom, som även kallas OCD (obsessive-compulsive disorder). Tidigare forskningsstudier har visat att behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT) fungerar bra, men ibland är det svårt att få tillgång till behandling. Ett sätt att hjälpa fler barn och ungdomar är att ge KBT via internet – (IKBT).
Vi vet att IKBT fungerar bra för barn och ungdomar som inte har autism. Vi har även gjort en första undersökning som visar att det kan hjälpa barn och ungdomar som har både autism och OCD. Nu vill vi undersöka det här mer, och därför genomför vi den här studien.
Hur går studien till?
Deltagarna i studien lottas till en av två internetbehandlingar som baseras på kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingarna består av en del för barn och ungdomar och en för föräldrar. Alla deltagare har även stöd av en behandlare.
Alla som är med i studien blir intervjuade och får svara på enkätfrågor både före, under och efter behandlingen. Den sista uppföljningen görs sex månader efter att behandlingen har avslutats. Uppföljningarna är viktiga för att vi ska kunna utvärdera behandlingarna och för att följa hur alla deltagare mår.
Vem kan delta?
För att kunna delta i studien ska du:
- vara mellan 7 och 17 år
- ha diagnostiserad autism
- ha OCD (du behöver inte ha diagnosen ställd redan – det tar vi forskare reda på)
- kunna läsa och skriva på svenska (eftersom behandlingarna är på svenska)
- ha tillgång till mobiltelefon för att ta emot sms, och tillgång till dator, surfplatta eller mobiltelefon med internet för att logga in i behandlingen
- ha minst en vårdnadshavare som kan stötta i behandlingen
Du kan inte delta i studien om du till exempel
- har en intellektuell funktionsnedsättning
- har en psykossjukdom, bipolärt syndrom, allvarlig ätstörning, allvarlig depression, eller samlarsyndrom
- har gått i behandling för OCD det senaste året
- går i behandling för OCD eller annan ångestproblematik just nu
- om du har ändrat din medicinering med SSRI eller vissa andra läkemedel de senaste sex veckorna
Här finns mer information till barn, ungdomar och vårdnadshavare
Intresseanmälan
Intresseanmälan görs på detta formulär av en vårdnadshavare eller av barnet/ungdomen själv. En behandlare kommer sedan att kontakta er för en kort telefonintervju. Om det blir aktuellt att gå vidare med anmälan bokas ni in till en fyra timmar lång intervju på plats på någon av våra mottagningar i Stockholm, Göteborg eller Lund. Observera att det endast är vår mottagning i Stockholm som rekryterar deltagare nu. Mottagningarna i Göteborg och Lund kommer påbörja rekrytering senare. Minst en av vårdnadshavarna behöver vara med på besöken, men vi vill helst att båda vårdnadshavarna deltar.
Studien är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Region Stockholm, Region Skåne och i Västra Götalandsregionen. Som deltagare kommer ungdomen att räknas som patient vid någon av dessa BUP-mottagningar.
Har du frågor?
Välkommen att kontakta ansvariga för studien vid eventuella frågor:
Telefonnummertill teamet som arbetar med studien: 08-123 525 87
Helene Ringberg, leg. psykolog och doktorand
helene.ringberg@ki.se
Moa Warnström, leg. psykolog och doktorand
moa.warnstrom@ki.se
Ansvarig forskare: professor David Mataix-Cols, david.mataix.cols@ki.se